Het verkeer is geen moment hetzelfde. Er gebeurt van alles op de weg. Je hebt met veel verschillende mensen te maken en ook het weer is van invloed. Er zijn veel redenen waarom je fouten kunt maken tijdens het rijexamen. De kunst is om hier zo goed mogelijk op in te spelen, zodat je je tijdens het examen zeker voelt. De veel gemaakte fouten tijdens het rijexamen kan je hieronder vinden.
Om fouten tijdens het rijexamen te vermijden:
- Kijk en denk zo veel mogelijk vooruit, anticipeer goed en pas je snelheid aan gezien de omstandigheden.
- Als je per ongeluk een afslag mist maak je dan niet druk en blijf rustig, er komt altijd wel een volgende mogelijkheid om af te slaan of om te keren.
Hieronder gaan we kijken naar de meest veelgemaakte fouten tijdens rijexamen.
Kijkgedrag
Vaak zakken rijexamen kandidaten door niet op tijd of niet op de juiste wijze te kijken. Kijk zodanig dat je een totaaloverzicht van het verkeer hebt, kijk veel vooruit en gebruik je spiegels zoals je hebt geleerd.
Plaats op de weg
Het komt regelmatig voor dat een leerling bij het ontbreken van markering teveel naar het midden van de rijbaan gaat rijden. Ook kan het zijn dat bij nadering van een tegenligger je teveel rechts gaat rijden zodat ze maar net niet de stoep, berm of autospiegels van geparkeerde auto’s raken. Probeer onder normale omstandigheden zoveel mogelijk rechts te rijden.
Snelheid
In verband met een vlotte doorstroming is het wenselijk dat je waar het kan de maximumsnelheid rijdt. Waar de situatie dat niet toelaat ga je natuurlijk wat minder hard. Denk bijvoorbeeld in de buurt van scholen of winkelcentra. Soms rijden de leerlingen wat rustiger tijdens het examen voor de examinator, ze denken er dan niet aan dat ze het achteropkomende verkeer belemmeren. Probeer dus met het verkeer mee gaan tot de maximale snelheid.
In- en uitvoegen
Als je de snelweg op gaat dan weet je dat je moet invoegen. Kijk vroeg naar de snelweg, rijd als het kan met maximumsnelheid en bepaal op tijd de plaats waar je gaat invoegen. Als je de snelweg verlaat geef dat dan op tijd aan. Bij ongeveer 300 meter zet je je richtingaanwijzer aan om kenbaar te maken dat je de snelweg gaat verlaten, en vergeet niet nogmaals te kijken voordat je werkelijk uitvoegt.
Inhalen
Er zijn nogal wat leerlingen die veel twijfelen; moet ik nu wel of niet inhalen, wat zou de examinator hier over denken? Doe gewoon wat je hebt geoefend tijdens je rijopleiding. Het is tijd zelf te beslissen, als de situatie het toelaat rijd dan met maximum snelheid en haal in zo gauw je merkt dat jouw volgafstand kleiner wordt. Het is niet de bedoeling dat je gaat bumperkleven. Voordat je inhaalt controleer je nog een keer of het kan en na het inhalen ga je als er voldoende ruimte is terug naar de rechter rijstrook.
Rijstrook wisselen
Bij het wisselen van een rijstrook is het belangrijk dat je op tijd de beslissing neemt, kijk goed of dat kan en voordat je daadwerkelijk wisselt.
Bij autorijschool Noord krijg je persoonlijke begeleiding van het begin tot je rijbewijs hebt gehaald.